onsdag 21 januari 2015

Monthly Makers januari: fågeltriptyk i akvarell på papper

OBS: Dessa bilder går nu, efter alla era vackra ord, att beställa som prints via Society6!


Jag ville verkligen göra allt till Monthly Makers första tema. Framförallt ville jag göra någonting som var så häpnadsväckande innovativt och nyskapande att ni tappade brallorna och hakorna och ba WHAT. Inte helt rimliga krav kanske. Sen bestämde jag mig för att utnyttja min pedagogutbildning och göra någonting som jag verkligen kan för att tydligt visa er hur en, med billiga och enkla medel och utan femton års konststudier i bagaget, kan åstadkomma någonting som skänker glädje under och efter processen. Sen sänkte jag ribban tio steg och gjorde bara precis det jag hade lust till.


Jag tolkar januari månads tema papper genom att måla akvarell på just sådant. Det kanske låter som en föga utmaning för mig som tidigare visat akvarellalster på bloggen, men sanningen är den att jag tycker tekniken är skitsvår och att jag än i denna dag aldrig har åstadkommit en akvarellmålning jag är helt nöjd med. Det handlar inte bara om självkritik och jantelag, för jag har gjort målningar jag är tycker om - men aldrig i akvarell. Jag föredrar också duk och olika sorters trä som underlag framför papper, men nu var ju inte temat "gör som du alltid gör".

Så jag har svurit, givit upp, försökt lösa upp eller måla över, gjort om, klippt bort, stänkt, torkat upp, hällt, drällt och pillat med den allra smalaste penseln och till sist fått acceptera att det blir vad det blir.

Och vad blev det då? En triptyk. Med småfåglar!


Först ut är sparvugglan, för den blev först färdig.


Sparvugglan är så liten så den ryms i handen och kan sitta på toppen av en gran utan att den böjs. 15-19 cm stor med en vikt av ca 60 gram, enligt Wikipedia. Hur fantastiskt är inte det?
Den första fågeln jag målade i serien var emellertid en nötväcka, men jag blev missnöjd med bakgrunden - klippte ut fågeln och experimenterade sen med alla möjliga och omöjliga alternativ utan att bli nöjd. Så jag lät den ligga, medan jag målade sparvugglan och en helt ny skog. Sen klistrade jag helt sonika in nötväckan i den nya målningen.


En vårskog, tror jag.


Nötväckan är en riktig odåga - den är en vanlig gäst på matställen såhär om vintrarna men har inget som helst bordsskick. Skvätter frön och nötter all världens väg. Dessutom har den förmågan att klättra med huvudet före nerför träd. Det ni!


Den sista pippin är jag jämmerligt missnöjd med. Jag hade nog aldrig något riktigt förtroende för motivet och det ledde till att jag slarvade. Ni får se den ändå.


Koltrasten tycker om russin och frukt. Hanen är svart med gul näbb och gula ringar runt ögonen, honan är brun. Hemma på min gamla gata i Törnrosdalen har vi ett koltrastpar som så gott som tillhör familjen. Ni som har varit med mig länge minns kanske dem och deras ungars eskapader.
Tidsåtgången då? Uppskattningsvis tre-fyra timmar per målning, med nån paus för att sätta på tevatten och låta färgerna torka till lite.

Alla tre målningar är ca 30 x 21 cm och målade i akvarellfärg och vit tempera på akvarellpapper.


Jag ville verkligen göra allt till Monthly Makers första tema. Och vad blev det då? En triptyk, med fågelmotiv. Inspirerad av den strida strömmen fram och tillbaka från matningsplatsen utanför köksfönstret, av fågelskådande vänner och av barndomsminnen från trädgårdar och Gotlandsskogar. Fåglarna har stått motiv för mig sen jag började lära mig måla och de utgör än idag en oändlig källa till inspiration. Jag älskar fåglar.

Glöm inte länka in era bidrag till Emelie om några dagar!

OBS: Dessa bilder går nu, efter alla era vackra ord, att beställa som prints via Society6!

54 kommentarer:

 1. Men hallå, NU har du väl ändå skapat något i akvarell du är nöjd med? De är fantastiska alla tre! Men kanske särskilt de två första, älskar den lummiga skogsmiljön de är i! Miljöerna är fantastiskt målade, och fåglarna helt makalösa! Alltså wow!

  Jag börjar mer och mer tycka om fåglar också sedan jag gick en kvällskurs i faunistik förra året som innehöll mycket fågelskådning! Jag bör efter den kunna alla Sveriges fågelarter, men jag har nog glömt hälften redan tyvärr :P

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, inte riktigt tyvärr! Men jag är oerhört nöjd med att ha investerat den här tiden för det ledde till att någonting släppte och EFTER att jag målat färdigt mina bidrag (typiskt) så har jag börjat fatta vad det är jag gjort "fel" alltid. Det är en klurig teknik tycker jag, men om jag kan förstå mig på den kommer jag kunna tycka mycket om den. Bilderna ovan blev inte som jag ville, och jag är inte "nöjd", men jag har accepterat dem och kan tycka att de är fina! Till och med den sista (som jag är hemskt arg på) har sina detaljer som jag gillar.

   Och tack för alla dina ord! Sveriges samlade fågelarter är en rejäl skara - jag kan nog bara en bråkdel. Men några känner jag igen sen barnsben och andra har jag lärt mig det senaste året sen Andreas började fågelskåda (och jag själv så smått). Det är någonting med fåglar som jag tycker om så innerligt mycket. Och det verkar ligga i släkten så det är väl bara att flyta med :)

   Radera
 2. Alltså, åh, du är ju helt otrolig! Förstår att alla gillar de två översta, men jag kan inte sluta titta på koltrasten, jag är nog lite småkär i den helt ärligt. Du kanske inte är nöjd, du kanske inte ens tycker om den särskilt mycket, men jag skulle med nöja rama in den och sätta den centralt på en tavelvägg jag! (om det nu gick, tänker mig att triptyker alltid borde säljas tillsammans liksom? Men kanske prints som man kan köpa antingen alla tre tillsammans eller var för sig är en idé!?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad glad jag blir att du gillar koltrasten! För det är ju sådär att alla gillar olika, och det var lite min tanke med att lägga upp även den (förutom det utvecklande i att visa något en är missnöjd med), att den kanske kunde få ett värde för någon annan.

   Det är lustigt att du nämner prints för jag har nämligen precis just varit inne på Society6 ordentligt för första gången och gått igenom allt som finns gå igenom samt fattat beslutet att ja - jag ska börja lägga upp grejer där! Du är härmed den första (förutom Andreas) som vet :) Innan jag är redo för det behöver jag scanna de här målningarna bättre (för jag tänkte lägga upp nötväckan och sparvugglan - men nu när du gillar koltrasten kanske den också får vara med) och fota av några andra i hög upplösning och bra ljus. Men det är på gång!

   Radera
  2. Såg häromdan att du lagt till mig på society6 och tänkte YES ÄNTLIGEN <3

   Radera
  3. JA! Jag tänkte faktiskt maila dig och höra om vad du har för erfarenheter av sidan!

   Radera
  4. YES! Nästa gång det är fri frakt slår jag till igen då helt enkelt! Köpte faktiskt Mikaelas akvarell-björn igår, tänkte att den ska få en fin ram och så ska den upp på väggen brevid lite andra saker!

   Radera
  5. Haha, vad kul! MM-tavelvägg liksom :)

   Radera
 3. Fåglar är alltid rätt! Vackert. Älskar nötväckan - du har fångat piggheten så väl.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack snälla du! "Trädgårdens bandit", som Andreas säger.

   Radera
 4. Men alltså jisses, de är ju hur vackra som helst! Du borde vara mer än nöjd med dina målningar och JA lägg ut dem på Society6 - de kommer sälja som smör!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gah, tack så mycket för pepp! Jag har varit väldigt osäker på om det är värt att göra det men efter den här kärleksstormen känns det helt rätt! Ska stryka till och scanna in dessa ovan på bumsen. Tack babe!

   Radera
 5. Min favorit är helt klart nötväckan! Du har fått in så mycket liv i ögonen, superfin! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad kul! Tänk, den som jag nästan gav upp om sådär halvvägs :)

   Radera
 6. Jag älskar fåglar.
  Har dem på väggen.
  Utanför fönstret.
  Hängande från taket.
  Och din nötväcka gillas skarpt och koltrasten kommer inte långt efter!
  Hm. Läste svaret på förra kommentaren, menar du att det kommer gå att köpa dina fåglar som prints?! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, precis samma här! Är uppvuxen i ett hem som kryllar av Lars Jonssons målningar inomhus och småsparvar, mesar och trastar utanför. Så det kanske inte är så konstigt att det bär av dit det bär av med mig. Jag klagar inte!

   Ja! Sån är tanken! Behöver lite tid för förberedelser och eventuell kvalitetscheck men inom en inte alltför avlägsen framtid är idén att jag ska lägga upp lite bilder till försäljning :)

   Radera
 7. Superfina fåglar. Tycker jättemycket om miljön som koltrasten är i.
  Jag har/har haft sån himla prestationsångest över första månadens tema och allt jag gör känns bara fel. Jag väntar med spänd förväntan över vad jag ska skapa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, vad kul! Jag blev så himla missnöjd med koltrastmiljön pga kladdade så mycket med slarviga drag och utan att känna. Men alltså, gillar du och Beatrice den då är jag banne mig så nöjd jag kan bli!
   Ack, jag förstår precis! Det är svårt att lägga sig på en lagom nivå utan att det blir press och måste av det hela. Tror att vi kan behöva någon månad på oss att komma in i det hela också, men fan vad häftigt att se vart det fört oss om ett år! Lycka till med huvudbryderierna och klippandet nu!

   Radera
 8. Helt strålande Alicia! Och tack så mycket för pepp-kommentaren <3

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alltid! Kram på dig och tack själv!

   Radera
 9. Alltså dessa är verkligen freakin' amazing. Känner mig lite tjatig nu men du förtjänar verkligen all världens praise!
  Du är så bra på att välja ut intressanta detaljer också, det är nog något jag borde bli bättre på. Det är så fint när man får en närmare och grundlig titt på allt.
  och förresten; JAG vill ha en sparvuggla i handen?!?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eh, du gav mig just bästa idén! Inte för att jag kan måla händer men då har jag väl ett mål då. En sparvuggla i en hand. Så får det bli! Jag hämtar penslarna med en gång.

   Och i övrigt: TACK för monsterpeppen nu ikväll, jag går i bitar av all kärlek! Du inspirerar mig och gör mig så himla pepp och glad. Plus är en illustrationsförebild av RANG så du vet att jag kollar på dig innan jag sätter igång själv. L U V E <3

   Radera
 10. Så himla galet vackert! Du är verkligen grym på det här :D och angående din kommentar på mitt inlägg om osäkerheten (jättefina ord, blev superglad av att läsa dem) så måste jag berätta att jag såklart även sneglar hitåt. Att du är den som sitter till höger i min ring, så är det ju!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha livet </3 Tack kompis! Vi får hjälpa vrida varandras huvud åt dess egen navel!

   Radera
 11. Kan bara instämma i alla tidigare kommentarer, så otroligt fina! Älskar sparvugglan där den sitter på sin grankvist och miljön koltrasten befinner sig i, känns som en mörk vinternatt. Jättefina verkligen, tycker du är otroligt duktig på akvarell! Nu kan jag ju inte så mycket om konst/akvarell så det kanske inte betyder så mycket egentligen, men får en mysig känsla av bilderna och längtar hem till mitt barndomshem och skogen som finns precis bakom husknuten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Äsch, att du får en bra känsla är mycket mer värdefullt för mig än att en akvarellexpert berömmer tekniken ;) För jag VET att jag använder färgerna fel men nu börjar jag lära mig. Nästa gång blir det lite annorlunda! Tack för all pepp!

   Radera
 12. Alltså, WOW! Mållös så vackert.

  SvaraRadera
 13. ALLTSÅ DET ÄR SÅ MAKALÖST VACKERT JAG ORKAR INTE ENS. Du är så fruktansvärt duktig på fåglar och på att skvätta och att göra realism utan att det blir stelt, jag förstår verkligen inte hur du gör det. Får nästan prestationsångest av det här. AH.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker om skvätt och rinn alltså. Bra struktursskapare. Lyckades nästan att inte överanvända det den här gången också! Jag är så himla pepp på att se ditt projekt. NUUUUU!! TACK <3

   Radera
 14. Så otroligt vackert! Alla lager är så fina och jag gillar detaljerna, bilden med koltrasten blev ju jättefin den med!

  SvaraRadera
 15. Jag älskar dem, du är så duktig! Min favorit är ugglan, min lillebror har tatuerat in en uggla på underarmen, så de är lite speciella för mig :) Wow!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack ska du ha! Jag tycker också om ugglor. Det är nog J.K. Rowlings fel... ;)

   Radera
 16. Blev superfint! Men du hade alltså sänkt kraven rejält, eller? Jag hade aldrig kunnat göra ens i närheten. Snyggt jobbat!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det skulle jag säga! Jag hade velat bygga någon slags modell annars. Med en lampa i tror jag, eller nån skithäftig book carving. Att "bara" måla var att safe:a. Men jag är glad att jag gjorde det! :) Tack!

   Radera
 17. Så himla najs asså! Vore kul att se lite konstverk från din lägenhet om du har hängt upp dina alster på något sätt. För övrigt gjorde jag slag i horn-saken så du kan se väggen på min blogg idag :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. JAAA, sååå fint!!!! Den passar ju perfekt ihop med resten :)
   Det var en kul idé! När det är lite mer ljus kan jag göra mig ett försök. Fast det mesta står bara på hyllor och i fönster, lutade mot väggen. Mina väggar är för hårda att spika i </3

   Radera
 18. Så fint! Du är så himla duktigt med färger.

  Jag har alltid älskat fåglar och har målat dem sedan jag var liten. Så kul att få se någon annan tolka skogens djur i akvarell. Sparvugglan är verkligen en favorit hos mig, just för att den är så liten och söt <3 Så kul att få se det du gjort!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack och JAA! Sparvugglan är fantastisk! Har inte sett den IRL än men jag jobbar på saken :)

   Radera
 19. Whaaa naj vad detaljerade å superfina! Miljöerna du målat känns så äkta, älskar dem. Vill ut i skogen typ nu ju. Hade aldrig hört talas om sparvugglan förut, så lite fågelkännedom fick en nu också. Fint!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh, tack!! Nej visst är den rar? Inte ett dugg ovanlig tydligen men jag förstår ju att en aldrig får syn på den när den är så yttepytteliten :) Kul när mina målningar kan vara utbildande också! Jag vill göra fler såna här, och då är min förhoppning att lära ut någonting om någon fågel någongång :)

   Radera
 20. Helt nydelig farger på alle disse tre akvarellene! :) Og den ugla er jo bare kjempesøt! Veldig bra bidrag til Monthly Makers i januar :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack snälla du! Ugglan är min personliga favvo också :)

   Radera
 21. Wow vilka otroligt fina målningar! Älskar akvarell, och fåglar, så det var ju liksom givet. Tror jag gillar koltrasten allra bäst. Har en soft spot för kålisar, som jag kallar dem :p

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är också hemskt förtjust i koltrastar, även om jag inte tycker om just det här porträttet. Men kul att du gillar det! Det kommer garanterat bli fler koltrastmålningar. Just nu vill jag inte göra annat än att måla fåglar ;)

   Radera
 22. Det känns som jag är ute i skogen när jag kollar dina bilder. Stilla står jag för att inte skrämma bort de vackra fåglarna. När de självmant flugit iväg ska jag slå mig ned och plocka fram min matsäck.

  SvaraRadera
 23. Gud vilken fin blogg du har och vad grym du är!! Superfint!

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...