måndag 14 september 2015

godmorgon Eskilstuna


För en dryg vecka sen åkte jag till ett dimmigt Eskilstuna i två dagar för att äntligen börja skolan. Jag ska läsa en distanskurs i Textil Formgivning på halvtid och har längtat hela sommaren efter att det ska bli den tredje september.


Tåget kom fram klockan 07.38 och jag hade nästan två timmar på mig innan skolan skulle börja.


Så jag tog en stillsam promenad genom stan. Upptäckte magnifika byggnader.


Och vackra detaljer.
Det hela ser nog lite grått och ledsamt ut men det var en fin morgon.


Jag blev så inspirerad till mönsterskapande när jag tittade ner på näckrosbladen i dammen.
Själva skolan ligger i Bolinder-Munktells gamla traktorverkstäder.


Det är rött tegel och stora fönster överallt. Så galet fint!
Och själva kursen känns så bra! Vi pratade om termer - skillnaden mellan slöjd, hemslöjd, hantverk, konsthantverk, konst, design och formgivning, hade workshop i produktframtagning och gjorde färgblandningsövningar.


Letade former i fotografier, stiliserade, repeterade och skapade mönster. Här är min lampa, urna och vas.


Multiplicerat med tusen.


Och inverterat.


I slutet av den andra dagen gick vi till Stadsmuseet.


Där jag dog maskindöden.


Det är så fascinerande, spännande och snyggt med gamla grunkor och grejer. Jag gick direkt från tankar på näckrosblad till kugghjul och fick huvudvärk av alla intryck och inspiration.
När jag kommit hem somnade jag och sov i hundra år. Tusen idéer spretade åt alla håll och min uppgift nu är att försöka samla dem i en processbok för att kunna utveckla senare.


Det känns som att det kommer att bli ett bra år.

18 kommentarer:

 1. Vilka fina bilder, med bästa höstkänslan, det där lugna, lite kyligt friska och start på något nytt med inspiration! Verkar ju vara en toppenskola, lycka till!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack ska du ha! Det blev verkligen höst första september, och det känns ganska mysigt :)

   Radera
 2. På Munktellmuseet var du lycklig över alla traktorer du fick klättra på, vid samma resetillfälle som du vann Bagheera och vi beställde vindflöjeln till huset :-) Men det är ju ett tag sedan.
  //Mymlans mamma

  SvaraRadera
  Svar
  1. Traktorer och pantrar, vad mer kan en önska? Munktellmuseet var vi inte inne på den här gången men jag får försöka hinna med ett besök i framtiden :)

   Radera
 3. Det verkar verkligen vara en dunderbra utbildning! Så avundsjuk att du får chansen att vara så kreativ på "lektionstid". Det är så kul och främjande för kreativiteten :D:D
  Ska bli kul att höra mer om utbildningen! Keep us posted :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Verkligen! Det är ett helt annat sätt att jobba på och jag ska verkligen försöka ta vara på tiden. Så himla kul för mig och fint att ni vill hänga med! Jag återkommer med fler nerslag i besök och process :)

   Radera
 4. Vad roligt att det känns så bra! Precis så det ska kännas :)

  SvaraRadera
 5. Tack för detta! Mysigt för en gammal E-tunabo att se igen :) Tipstips köp godis på Godisland om det finns kvar :P

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åhå! Bra med insidertips - har du fler? Jag letade efter Röda Korset som skulle finnas nära stationen enligt google maps men misslyckades. Ska försöka ha lite längre tid efter plugget någon dag att utforska Gamla Stan för den har jag hört är fin :)

   Radera
  2. Gamla stan är mysig. Kommer ihåg att det fanns en garnaffär där. Men det var ju iofs 100 år sen :P Det finns en mysig park/trädgård som hade en cool odling med Sverigekartan typ och landskapsblommor inplanterat i de olika landskapen. Men jag kommer ju såklart inte ihåg vad parken heter nu haha. Den ligger centralt iaf. Kanske var där du var? Har inte varit där så mkt de senaste åren. Flyttade därifrån 2002.

   Radera
  3. Det tror jag inte, jag gick på de där små öarna som ligger i anslutning till Stadsmuseet! Men jag ska definitivt kolla in allt du nämner för det låter ju hur megamysigt som helst :)

   Radera
 6. Låter som en intressant diskussion, jag vet nog själv inte skillnaden på slöjd, hantverk, handarbete osv! Vad heter kursen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej det är verkligen intressant! Vi skulle kunna ha en sån diskussion på bloggen i framtiden tänker jag. Jag ska göra lite termforskning bara :)

   Textil Formgivning: http://www.eskilstunafolkhogskola.nu/konstskolan/textil-formgivning-distans.html

   Radera
 7. Åhh så spännande! Vad kul att det känns bra! Jag vill också höra mer om utbildningen i framtiden, keep us posted!

  SvaraRadera
 8. Vad mysig stad det verkar vara!! Och näckrosbilden ner i mörkret är TO DIE FOR. Vill göra tusentals digitala collage med den!!!!!!!!!!!

  SÅ HIMLA BRA ALLTIHOP.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men alltså jag älskar att du också inspireras av den! Jag vill verkligen göra något med det motivet!!!!!

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...