fredag 5 augusti 2016

Q236, en liten stuga i Vemdalsskalet


Nu är jag hemkommen från fem dagar i Vemdalsskalet, med vandring, fågelskådning, renspaning, hjortronplockning och lite akvarellmåleri!


Eftersom vi förlorade vår fina Farfarstuga tidigare i somras var min pappas kusin Birgitta världens snällaste och lät oss låna hennes hus, som ligger på granntomten. Q236 heter det efter bokningsbolagets namngivningssystem, och stugan var det charmigaste som tänkas kunde. Liten och mysig, med typisk fjällkänsla men även all bekvämlighetsutrustning en kan behöva (torkskåp, diskmaskin och öppen spis!) och med utsikt över Hovdefjället och Vargen. Som tack för att vi fick låna huset bestämde jag mig för att måla av det.


Den största utmaningen med den här bilden var vädret. Jag fick göra själva blyertsskissen en kväll, men gick in när knotten blev outhärdliga. När jag kvällen därpå satte mig med färgerna för att börja måla hann jag inte mer än ett par penseldrag innan regndropparna gjorde stora plaskavtryck på pappret och spred ut färgerna lite väl egensinnigt. Jag fick fortsätta målandet inomhus, med ett foto som referensbild, så riktigt friluftsmåleri blev det inte.
Den näst största utmaningen var själva vinkeln, att backen sluttade brant upp till stugan så hur jag än satt hamnade jag i grodperspektiv. Jag tycker det ger en spännande effekt åt bilden, men rent grafiskt innebar det ovana och kraftiga perspektivsförskjutningar som jag fick greja en stund och kanske inte helt lyckades med.


Jag har jobbat lite längre med den här bilden än vad jag brukar göra med en akvarell, dels för att försöka rädda vad regnet hann med att sabba, och dels för att få till de kraftfulla färgerna som huset och rallarrosorna i backen hade (men som krävde några lager eftersom akvarell är så transparent). Jag tycker allra mest om det nedre högra fönstret och den lilla lyktan, partiet med den öppna dörren och lampan, och är mindre förtjust i den övre fönsterraden som jag bearbetat för många gånger och till sist förlorat i ett enda blask. Men på det stora hela är jag nöjd med bilden, och den fick mig verkligen att känna att jag utvecklats i mitt akvarellmåleri!

Nu ska målningen skickas till Birgitta med tack för huslånet, och jag gå igenom och rensa bland alla tusentals renbilder jag längtar efter att få visa er!

26 kommentarer:

 1. Alicia, den här är helt magiskt vacker. Den känns helt fulländad. *tänk dig att den här kommentaren läses av någon med munnen i form av ett WOW, och inte kan uttrycka känslor för bilden är magisk*

  SvaraRadera
 2. Åh helt förundrad, otroligt snyggt!

  SvaraRadera
 3. Superfint! Vad glad hon kommer bli att få den :)

  SvaraRadera
 4. Så himla fin bild! Den kommer hon att gilla! Fint av dig att måla o ge bort den så.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack ska du ha! :) Det kändes som det minsta jag kunde göra, hon räddade oss verkligen efter tre års planering och pengasamlande som höll på att gå på tok när vi inte hade någonstans att bo!

   Radera
 5. Så fantastiskt fin!!! Du blir ju bara bättre och bättre, kul att du kände att du utvecklats i ditt akvarellmåleri för jag tänkte också på det när jag såg den här bilden!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!! Vad kul att du också tycker det! :D

   Radera
 6. men alltså, åh så fin målning!

  SvaraRadera
 7. Vansinnigt fint! Och angående perspektivet så tycker jag det bara är härligt när det inte riktigt "stämmer". Det får motivet att bli ännu mer levande, på något vis. <3

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh, tack snälla Amanda! Lite Ilon Wikland typ ;)

   Radera
 8. Vad fint att ni fick låna stugan!! Och akvarellen tycker jag att du lyckades alldeles utmärkt med!!:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jaa det räddade oss verkligen! Och så var den så mysig sen :) Tack!!

   Radera
 9. ALLTSÅ DU ÄR SÅ HIMLA DUKTIG <3

  SvaraRadera
 10. Personligen ser jag inget fel alls med detta alster!
  Tycker att de små detaljer du beskriver och anser vara mindre bra är några av de saker som ger charm till den slutliga produkten, de mindre "perfekta" delarna är ju nästan det bästa med den här typen av konst, tycker jag! Tycker det är jättefint!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller verkligen med! Tack för att du säger så :)

   Radera
 11. Alltså wow!! Du är så himla duktig och kreativ!

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...