söndag 11 december 2016

den kreativa veckan 48+49/2016: delsbosöm, fulkrans och middag i mörker


I söndags uteblev redogörelsen för Den Kreativa Veckan eftersom jag öppnade min första lucka i Monthly Makers Julkalender, därför slår vi ihop vecka 48 och 49 denna tredje adventssöndag! Förresten passar det ganska bra, för förra veckan var tiden för kreativitet ganska begränsad. Det enda jag egentligen hann med var att måla några enkla färgfläckar att pimpa mina fakturor och andra tråkiga dokument med.


Men i helgen blev det andra bullar, då åkte jag ut till Handarbetets Vänner på Djurgården och gjorde färdigt mitt syetui med yllebroderi. Jag var klar lite innan vi slutade och passade på att brodera en brosch av restgarnerna. Den tänkte jag visa i ett separat inlägg, så här får ni bara en glimt av baksidan. Kan ni gissa motivet?


På söndagen tittade vi på HVs samling av bygdebroderier, gjorde en skissövning och valde ut en landskapssöm att fördjupa oss inom. Jag tog bilder och antecknade i hysterisk frenesi (trodde aldrig jag skulle gå igång så på bottensömmar och skeva blekingegubbar) så det ska jag visa mycket mer av i mellandagarna, men här är min begynnande delsbosöm!


I tisdags skyndade jag från jobbet till konditori Sturekatten för att träffa Fredrika för första gången! Vi fikade och handarbetade och hade det så bra att jag tappade bort tiden och var tvungen att springa därifrån för att hinna till Svartklubben där jag intog en middag i beckmörker med kollegorna. Alltså nu tror ni att jag menar att det var dunkelt, men det var totalt svart och gick inte att se handen framför sig. På en dålig dag hade jag fått en panikångestattack och när jag blivit inledd till min plats av servitören var jag på väg att klappa ihop, men jag höll ut och i efterhand är jag glad över upplevelsen. Restaurangen startades och drivs av Ulf som blev blind när han var 25 år och all serveringspersonal är blinda. Ulf har liksom tagit det värsta som kunde hända honom och vänt det till ett scenario där han är den "minst handikappade i rummet" (obs, hans eget ordval). Det var väldigt ansträngande att bara lyssna utan att kunna ta in munrörelser eller kroppsspråk, jag missade halva min huvudrätt för att tallriken visade sig vara större än jag trodde och uppvisade ett mycket dåligt bordsskick (som ingen kunde se, tack och lov) i mina försök att få in maten i munnen. Hela upplevelsen var en tankeställare och jag gick därifrån oerhört tacksam över min syn. Anledningen till att vi åt just där är för att de som binder borstarna jag säljer är synskadade. Tre av dem var med under kvällen och hade nog ganska roligt åt hur extremt missanpassade vi andra var i mörkret.


Så har jag sprungit på loppis och i garn- och hantverksbutiker med Fredrika samt lunchat med henne och Josefin, städat och julpyntat och haft svårt att sova för att jag har så mycket i huvudet. Jag köpte en ganska skev och lite ledsen krans av en romsk kvinna som brukar sitta utanför min mataffär och beslöt embracea fulheten (enligt mitt eget recept, se punkt 7) med lite flugsvampar på ståltråd, blått stjärnglitter och den värsta tomten vi äger (Andreas köpte den på Myrorna enbart för att provocera mig).


Det blev bra, fulkrans liksom. Andreas blev alldeles fnissig när han kom hem och möttes av denna på ytterdörren och det tänker jag är ett gott betyg!

Veckans länktips:
+ Monthly Makers Julkalender med ett DIY-projekt varje dag. Hittills har Elsa, Ruth, jag, Wilda, Stina, Sandra, Anna María, Mikaela, Beatrice och Beata öppnat luckor! Läs mer om hur du själv bidrar och deltar i månadens tema hos Anna María!
+ Fredrika och Josefin har också en liten adventskalender där de delar med sig av en julklapps-DIY varje advent. Kolla till exempel Josefins broderade vetevärmare och Fredrikas virkade glasunderlägg!
+ Konstnärsdrömmen på SVT! Har tänkt tipsa er om det här programmet i flera veckor nu men glömt bort det inför varje söndag (jag har ingen riktig strategi när jag samlar länktips utan det blir lite vad jag råkar komma på att jag gillat under veckan - måste se över den arbetsprocessen inför 2017). I alla fall går programmet ut på att kora Sveriges amatörkonstnär, eller i alla fall målare, för än så länge är det bara bildkonst med penna/krita/kol/pensel som gäller. Ernst Billgren är med och dömer tävlingen, och visar även små tips på kompositions-, färg och perspektivövningar. Så härligt!

Hinner ni skapa nåt eller är det fullt ös med allt annat?

15 kommentarer:

 1. Jag vill gissa att det är en kattbrosch, men formen skulle också kunna vara en tomte? Tycker verkligen om de här inläggen alltså! För mig är det fullt ös med annat, har bara skapat mina julbidrag och så fotat ett gäng tidigare skapelser, men längtar till när den här veckan är slut och jag kan slappna av lite mer!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren hamnade i skräpposten, så jag hittade den först nu! Kul idé med tomte dock, kanske blir en sån också om jag hinner:)
   Vad skönt! Hoppas du får tid att vila lite, och skapa!!

   Radera
 2. Jag tror det är en lussebulle!!!! Och vad mycket kuuuuuul grejer du gjort!! Heja!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hum hum hum vi får se!!! ;);););)

   Radera
 3. Jag tänkte gissa snögubbe, men nu när jag ser Jessicas gissning så känns det nästan mer rimligt med lussekatt. Eller om det är en jordnöt? :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. En jordnötsbrosch får väl bli nästa projekt! :)

   Radera
 4. Tänkte lussebulle jag med! Vilken cliffhanger;) Va roligt att höra om Svartklubben, jag jobbar ju snett emot och har funderat på hur det funkar. Kram på dig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jaa!! När jag hade LV-praktik på ditt jobb så minns jag att jag sneglade över och funderade jag med. Rätt läbbigt och rätt häftigt!

   Radera
 5. Jag tänkte spontant att det var en barbapappa. Eller finns det inte nån rund sak i Mumin också? Sorry för hädelsen men vi läste aldrig dem när vi var små.

  Jag har stickat en hel del men har helt tappat bort mig med veckouppdateringarna. Först kändes det lite jobbigt men sen tänkte jag att mitt bloggande måste vara lustfyllt och hur som helst så är det ju fett svårt att blogga kontinuerligt med bäbis och det är ju helt ok :)

  För övrigt vad avis jag blev på dig/Fredrika som fick fika med Fredrika/dig! ;);) Vilket toppensällskap! <3

  SvaraRadera
  Svar
  1. HAHAHAHAHA det där får du bakläxa på! Läs för Draken om några år, tror du kommer gilla dem! ;)

   Bra inställning! Jag ser fram emot en recap i efterhand när värsta stressen lagt sig (både för ditt bloggande/skapande och mitt ikappläsande). Heja!

   Och JA! Så lyxigt <3

   Radera
 6. Svartklubben är cool. Och man kan slicka sitt fat utan att någon har invändningar :-)

  Härligt med kreativa veckan igen, saknade den lite förra gången.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, det är sant!

   Vad fint att höra! Kan skvallra om att konceptet kommer fortgå 2017 också :)

   Radera
 7. Häftigt att du äntligen fått träffa Fredrika och hon dig! <3 Jag gjorde en snabb stjärna till min gran utifrån Sandras stjärna i trä, annars har det mest varit skrivande på schemat. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jaa, så fantastiskt fint!! <3
   Åh, tack för påminnelsen, jag behöver göra nån slags toppstjärna till vår gran! Och köpa en gran, hehe.

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...