fredag 6 januari 2017

längtan efter balkongsommar


Just nu är jag inne i en intensiv längtan efter försommar på balkongen. Så snart granen åkte ut började jag vända och vrida på mina krukväxter, leta efter tecken på att de mår bra fastän det är mörkt och torrt, göra utrymme för krukor och trädgårdshandskar i ett lättillgängligt skåp. Jag drömmer om förkultivering på fönsterbrädan, späda skott och frodig potatisblast, att läsa i solen och att titta till mina små gröna krukkompisar varje dag.


Det är långt till vår och än får jag hållas.


Under tiden planerar jag, beställer frön och läser på om växtbelysning utifall jag skulle få för mig att tjuvstarta lite ändå.
Förra året sådde jag paprika, citron, avokado och märgärt. Jag satte potatis och adopterade en tomatplanta som jag dessutom lyckades föröka med en stickling. I år tänkte jag även prova chili och morötter.


Vad drömmer ni om för växter i vår?

18 kommentarer:

 1. ÅH , hvor herlige billeder :) Vi må bare vente lidt længere, så kommer våren med al dens grønhed :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! :D Idag ligger snön på balkongen, så det känns väldigt långt till vår. Men snart snart snart!

   Radera
 2. Men åh, vad odlade du potatis i? En vanlig hink eller nåt större?

  Gröna fingrar är inte riktigt min grej, men det är ju roligt att prova. Så om måendet håller i sig till våren så blir det nog potatis, tomat kanske. Prova på chili, och lite blommor.
  Jo! Jordgubbar med givetvis! ALLTID jordgubbar! xD

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh, i hinkar med några borrade hål i botten! Har sammanfattat mina tankar här: http://aliciasivert.blogspot.se/2016/07/skord-och-mina-tankar-om-att-odla.html

   Guuud vad gott med jordgubbar! Det har jag inte ens tänkt på, ska kolla upp att odla såna i kruka :)

   Radera
 3. Åh jag längtar också <3 Jag ska ha 6 tomatsorter............ hehehe. Men bara två chiliplantor tänker jag så det jämnar ut sig. Olika sorters kryddor, sallad, ruccola, gurka och sen får jag nöja mig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. JAAA, har varit inne och i ditt odlingsarkiv typ hundraåttio ggr de senaste dagarna och peppat och läst på, haha <3 Sex tomatsorter är ju crazy! Jag kör på med sweetbaby som förra året, den var så fantastiskt god :)

   Radera
 4. Åh jag känner verkligen igen mig i balkonglängtet, det började komma för mig redan i december :p Jag har ju en stor rosmarin på övervintring inomhus med extra belysning, så jag blir liksom påmind varje dag om balkongen och ser så himla mycket fram emot att få ställa ut min fina och än så länge välmående rosmarin där igen. Jag har inte bestämt om och vad jag i så fall ska så i år. Har de flesta krukor fulla av perenner men lurar på att försöka mig på krasse för tredje året i rad och hoppas på att de klarar sig undan löss denna gång.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad fint :D Det är ju det allra bästa om det kan få ta lite tid, att fundera och formulera drömmarna :) Men så svartis jag blir på din rosmarin! Jag har dödat varenda en jag försökt med!

   Radera
  2. Vi får väl se om jag lyckas vintern ut. Jag har också dödat alla rosmarin före den här. Tror att hemligheten är extrabelysning samt att jag duschar den ordentligt i badkaret en gång i veckan så att jorden blir genomvattnad och alla blad får vatten på sig.

   Radera
  3. Mina har inte ens klarat somrarna så du är redan långt kommen tycker jag! Men så har de inte fått duscha och vattnats väldigt begränsat så det kanske är det som är bekymret. Jag blir sugen på att prova igen!

   Radera
 5. Tänk, med det här inlägget kan du ju vara med på Blommig fredag. Temat är just fröer idag!
  Undrar vad det är som får det att klia i fingrarna trots att det är bitande vinter ute - är det ljuset och hoppet tro?
  Jordgubbar går utmärkt att odla i kruka, det finns de som odlar dem hängande i amplar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är som julkänslorna i oktober! Märkligt!
   Jag ska kolla på det! Blir trångt på balkongen i sommar ;)

   Radera
 6. Är också riktigt taggad på odlingssäsongen! Jag kommer nog precis som de senaste åren satsa på lite av varje, men mest kryddväxter och chili. Och såklart massa skumma ätbara blommor och växter jag aldrig tidigare hört talas om, bara för att det är roligt! Och smultron, man kan ju helt enkelt inte ha sommar utan en kruka med smultron. Okej jag hade tänkt ta det lite lugnt med odlandet i år men ja, det låter ju inte som det kommer bli så precis...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men GUD vad gott med smultron! Hahah jag tänkte samma sak, inte att jag skulle ta det lugnt kanske men att jag skulle fokusera på färre sorter. Idag köpte jag mer frön så vi får väl se hur det går ;)

   Radera
 7. Åh, bläddrade igenom en antal bilder tagna på balkongen i somras och som jag längtar! Har inte börjat planera kring växter än men däremot att jag måste hitta något bra sätt att näta in balkongen på för katternas skull. Växtmässigt måste jag nog ha en balkonglåda full med lavendel nu när jag ser din bild, så himla fint!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jaaa <3 Våra har lärt sig att stanna innanför dörren så de ligger där och njuter av sol och vind, men det vore fint om de kunde få gå ut. Eftersom vi bor i andrahand vågar jag inte riktigt snickra så mycket, så just nu får det vara som det är!
   Och JA, lavendel är fiiinaste och härligast doftande balkonglådeväxten alltså! Klippte ner alla överblommade stänglar nån gång under högsommaren och då tog den sig igen, så den var ljuvlig fram till september typ :)

   Radera
 8. Åh, jag ser också fram emot att ge mig på att ha en odling på balkongen! Har aldrig haft det. Men jag måste komma på ett bra sätt att skydda mina odlingar på, för det flyger runt en jäkla massa måsar utanför jämt, så jag är säker på att de kommer att käka upp allt annars! :(

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad kul att det är premiär för dig, det vill jag ta del av när du kommer igång!!! Men du behöver nog inte oroa dig för måsar och trutar, de äter mest fisk och kanske nån mask, så de är nog inte så intresserade av balkongodlingar :)

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...