måndag 16 oktober 2017

fyra broderier med referensbilder (Monthly Makers inspiration: foto)

Förra året visade jag er några av mina målningar och de referensbilder som jag inspirerats av. Med Monthly Makers oktobertema foto tycker jag det kan passa att göra samma sak med broderier!

Jag utgår nämligen ofta från ett eller flera fotografier när jag skapar bilder. Inte på så vis att jag försöker kopiera dem exakt i stygn, men för att hitta konturer, proportioner, skuggor, stämningar eller detaljer. Det fiffiga med att skapa bilder är nämligen att även ett misslyckat foto kan komma till användning som referens.

aliciasivert alicia sivert sivertsson konst textilkonst textil textilt bild bildskapande broderi skapa skapande brodera embroidery needlework textile art artist creativity lambgiftet lambgift gotland faludden
Här ser ni Lambgiftet, ett ~70-timmarsarbete i bomull på oblekt linne. Till vänster är det riktiga lambgiftet på Faludden, Gotland. Jag inspirerades av alla färger på ängen, av den nedrasade stenvastens huller om buller-känsla och den ödsliga stämningen.

aliciasivert alicia sivert sivertsson konst textilkonst textil textilt bild bildskapande broderi skapa skapande brodera embroidery needlework textile art artist creativity farfarstugan vemdalsskalet timmerstuga stuga röd
Här är Farfarstugan, ett älskat timrat 1700-tals hus som min farfars far, Sivert, flyttade från släktgården i Jämtland till Vemdalsskalet under 1950-talet. Jag broderade av det 2015 och sommaren därefter förlorade vi det i en släktfejd. När jag var liten stod de gamla fjällstugorna som enstaka ljus i sluttningen, idag är berget fyllt av stora klossar med ännu större panoramafönster. I min avbild lämnade jag ute grannhuset och lagade taket. Idag är även Farfarstugan ombyggd av de nya ägarna.

aliciasivert alicia sivert sivertsson konst textilkonst textil textilt bild bildskapande broderi skapa skapande brodera embroidery needlework textile art artist creativity ren skjorta vandring
Ett annat Vemdalsskals-motiv är min broderade vandringsskjorta, med inspiration från en hord renar jag träffade på Ripfjället under en tur 2016. Referensfotot gav mig en uppfattning om djurens proportioner och skuggning.

aliciasivert alicia sivert sivertsson konst textilkonst textil textilt bild bildskapande broderi skapa skapande brodera embroidery needlework textile art artist creativity lappuggla strix nebulosa great grey owl gray
Och så har vi lappugglan på Skansen som satt modell för min Strix nebulosa, sydd i silke och konstsilke på grått linne.

Ett sätt att tolka tema foto är att utifrån ett eller flera referensfoton skapa egna bilder. Hur deltar du i Monthly Makers den här månaden?

---

Vi som driver Monthly Makers 2017 är Beatrice, Elsa, Emilia, Fredrika, Jessica, Johanna, Julia, Mikaela, Ruth, Stina, Wilda och jag. Mer av oss hittar du på Facebook, Instagram, Pinterest, webben och i inspirationsgruppen We Are Monthly Makers. Inspireras, skapa och utvecklas med oss hela året!

14 kommentarer:

 1. Såå fina! Kul att se bilderna du utgått ifrån, inspiration finns visst överallt :)

  SvaraRadera
 2. älskar älskar älskar dina alster! <3

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men ååååh! Tusen tusen tack <3<3

   Radera
 3. Roligt att se referensbilderna tillsammans med broderierna! Du har verkligen en talang för att skapa stämning och djup i dina broderier:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack snälla du, vad glad jag blir :D

   Radera
 4. Jag håller fortfarande på att funderar på med vad jag skall delta denna månaden. Det står mellan två projekt, hinner jag kanske det blir båda projekten x)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh vad härligt, håller tummarna för en lång, kreativ helg med tid för bägge projekt :)

   Radera
 5. Kul att se! jag har gjort lite liknade som bidrag, har använt mig av ett foto och virkat av det. Processen var superrolig men resultatet blev väl "sådär" kan jag tycka. Men som sagt, väldigt nöjd ändå pga så fritt o skönt att bara få frivirka :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men GUD så kul! Det ska jag spana på ögonabums!

   Radera
 6. Lite OT men var köper man silkestråd? Har fått tipset att laga Ungens ullkläder med det. Inte så förtjust i tanken men tydligen är det det som ska göra att kläderna fortsätter att vara mjuka och sköna att ha på sig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag köpte av misstag på Tradera. ENORMT parti blandade broderigarner, varav mycket visade sig vara konstsilke och äkta silke. Jag vill inte använda silke dels av etiska skäl och dels för att det är asigt att sy med, så jag la upp det mesta på Tradera igen (efter att ha sytt Strixen) och är nu av me't. Så hittar du begagnat är det väl lite mer moraliskt överkomligt, om än fortfarande träligt att stygna med :)

   Radera
  2. Träligt att stygna med... Ny blev jag ju ännu mindre pepp på att laga Ungens ullkläder. Är konstsilke lika mjukt som silke? Bra tips med tradera. Jag tänker så om ullen jag köper också och kan tycka det är skönt att just nu inte behöva läsa på om vilka märken som har schyst produktion då mina köp inte direkt påverkar företagens försäljningssiffror. Sedan kan man ju tänka att om det inte finns ett andrahandsvärde på dålig produktion så skulle förstahansköpandet minska men så insatt orkar jag inte vara just nu.

   Radera
  3. Konstsilke är samma slitgöra men plast, så det rekommenderar jag inte alls. Men det borde väl gå att laga med bomullsgarn? Mouliné delat till 2 tråddelar kan väl knappast skava eller sticka?
   Ja! Second hand är bäst :)

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...