fredag 1 juni 2018

teckningsutmaningen i juni - träna och utvecklas med mig!

Teckningsutmaningen i juni, foto av Alicia Sivertsson. aliciasivert teckning teckningar teckna rita skapa skapande utmaning kreativitet skaparutmaning bloggutmaning månadsutmaning kreativ penna pennor blyertspennor blyertspenna krita bläckpenna tuschpenna bläck tusch öva övning träna träning gemenskap skapa tillsammans
Idag agerar jag på infallet att dra igång en teckningsutmaning för juni månad! Jag gjorde samma sak för tre år sen när jag beslöt teckna varje dag hela juni, men då alldeles ensam och i ensamheten fann jag inte tillräckligt med motivation för att fullfölja målet. Jag slutade efter två veckor. Idag drivs jag av den fåfängliga tanken att ni kanske är fler som vill haka på, göra juni till tecknandets månad och träna, utmanas och utvecklas tillsammans med mig! Vill ni det?

Tecknandet ligger till grund för de flesta bildkonstnärliga uttryck och att träna upp sitt tecknande gynnar alla andra former av porträtterande och avbildande skapande. Jag som målar och broderar utgår i stort sett alltid från en tecknad grund och har stor nytta av att träna upp och hålla pennhanden i rörelse.

Teckningsutmaningen i juni, foto av Alicia Sivertsson. aliciasivert teckning teckningar teckna rita skapa skapande utmaning kreativitet skaparutmaning bloggutmaning månadsutmaning kreativ penna pennor blyertspennor blyertspenna krita bläckpenna tuschpenna bläck tusch öva övning träna träning gemenskap skapa tillsammans
Tanken med teckningsutmaningen i juni är att du på din egen nivå sätter upp ett mål för månaden, som du sen jobbar mot i gemenskap med mig och alla andra som vill haka på. Vilket som blir ditt personliga fokus väljer du själv, men om du inte redan är van och aktiv tecknare avråder jag från alla prestationsorienterade mål, t.ex. att "skapa en bild som ska kunna ramas in och hängas på väggen". Se istället juni som utforskandets och träningens tid, en investering i ditt eget skapande där övningen är själva målet (Här har jag skrivit mer om vikten av att skilja på syfte och mål). Kanske vill du:

Teckna något varje dag
Teckna tre bilder i veckan
Prova sju olika tecknings-tekniker och material
Teckna efter ett visst tema eller kanske till och med samma motiv flera gånger
Teckna något du tycker är svårt
Teckna något riktigt stort

Sätt upp ett eget mål som känns tillräckligt utmanande men ändå genomförbart. Själv vill jag ta månaden lite som den kommer och tänker sätta fokus för utmaningen veckovis. Från idag och en vecka framåt fokuserar jag på att teckna någonting varje dag.

Fineliners, markers, HB, 3H och 8B-blyertspennor, knådgummi, kinesisk tusch, stompf, akvarellpennor - vad sjutton behöver man för material då? Absolut endast en penna och en bunt papper om det är vad du har att tillgå - allt annat är bonus! Fastna inte vid materialvalet om det inte känns spännande och inspirerande i sig.

Teckningsutmaningen i juni, foto av Alicia Sivertsson. aliciasivert teckning teckningar teckna rita skapa skapande utmaning kreativitet skaparutmaning bloggutmaning månadsutmaning kreativ penna pennor blyertspennor blyertspenna krita bläckpenna tuschpenna bläck tusch öva övning träna träning gemenskap skapa tillsammans
Om ni är flera som vill hänga på kan jag försöka investera lite tid i att skriva om teckning, olika tekniker, tips och tankar. Ni får också väldigt gärna ställa frågor eller önska inlägg.

Kommentera detta eller något av kommande relaterade inlägg med länk till det du själv lägger upp, eller maila bild och beskrivning till alicia(snabel-a)sivertsson.se så sammanställer jag ett nät av tips, tankar, erfarenheter och alster till månadsskiftet. Det tycker jag vore väldigt roligt! Ni får också gärna använda #teckningsutmaningenijuni i sociala medier!

Vad känner du? Vill du hänga på och teckna med mig i juni? Vilken blir din målformulering och hur kan jag eller de andra läsarna av den här bloggen hjälpa dig att utvecklas?

Under Teckningsutmaningen i juni kommer jag ta paus från sammanställningen av Den kreativa veckan.

31 kommentarer:

 1. Åh jag hakar gärna på!!!! Vill försöka teckna något varje dag. Jag köpte ett teckningsblock (vad heter det ens?) ett par veckor sedan och har redan tecknat lite. Vill öva på olika tekniker för att hitta det som är mitt pga har ingen egen stil över huvud taget. Kan t.ex. inte teckna alls på beställning/från huvudet, måste ha något jag ritar av, t.ex. ett foto. Ska bli spännande!!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh vad kul! Teckningsblock, skissblock stämmer nog :) Jag tecknar också efter foton eller något som står framför mig. Det utvecklas och lär en sig mycket mer på än att bara rita symboler för det en redan "kan". Hoppas vi kan hitta ett ritspråk du känner dig hemma med under den här månaden! :D

   Radera
 2. Roligt! Tyvärr har jag inte intresset eller tiden själv för att teckna, men absolut kul att följa andra som gör det! Blir kul att se om du lägger upp mer :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det ska jag göra :) Kul att du vill följa!

   Radera
 3. Vilken kul idé!!! Jag har en del ledig tid i juni, så det kanske blir lite tecknande under månaden :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jaa vad kul! Vad kan vi hitta på för målfokusering? :)

   Radera
 4. Heisann, jeg blir med... trenger et push til å bli ferdig med akvarellen av en sisselrot, den er STOR! Har starta, se her: https://viltogvakkert.blogspot.com/2018/05/28-action-for-happiness.html
  Og så har jeg lyst til å male en purre, litt mindre. Kanskje jeg får det til i løpet av juni!
  Gode tegnedager til alle ;:OD)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh, ett växttema alltså, strålande! Det ser väldigt fint ut hittils - kul att måla akvarell så stort! Hur tänker du att själva tecknandet ska komma in? Ska du använda penna till bakgrunden?

   Radera
 5. Åh det vill jag mer än gärna! Jag har som mål att teckna minst en gång i veckan eftersom jag har lite ont om tid men ändå gärna vill starta igång lite kreativt skapande av det här slaget.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad glad jag blir! Perfekt utamning för att komma igång! Ska du köra efter ett tema eller gå på känsla? :)

   Radera
 6. Jag vill vara med! Jag har som mål att rita, skissa eller måla något varje dag i juni månad.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Toppen! På måndag planerar jag ett inlägg med en lista över saker en kan teckna om inspirationen tar slut - det gjorde den ju för mig efter två veckor förra gången ;) Nu ska vi se till att du fixar det bättre!

   Radera
 7. Vilket kul initiativ! Förut tecknade jag en del men nu är det mkt annat som tar min tid... Skulle vilja vara med men sätter upp ett lite fegt mål att teckna ngt om jag hinner och orkar. Är gräsänka hela juni med en 2.5åring + en liten krabat i magen som suger musten ur mig;) men jag hoppas att en liten gnutta energi ska infinna sig iaf. Och annars ser jag fram emot att ta del av alla andras tecknande!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller tummarna! Är det för tidigt att rita tillsammans med 2,5-åringen? Kanske kan du få ihop några gemensamma 1-minutersskisser :D

   Radera
 8. Jippi! Ska bli så kul att se allas projekt!
  Jag skulle gärna vilja teckna var dag eller teckna upp grunder för kanske ett 20-tal målningar, men mitt problem är alltid motiv när det kommer till att göra något mer planerat. Färg och tekniker är kul, men jag vet sällan VAD jag ska skapa. Har du något tips?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh jag är nog lite tvärt om, har alltför många idéer! Men första tips är att börja på en lista där du antecknar alla motiv du blir sugen på vartefter du kommer på dem men kanske inte har tid att genomföra dem på studs. Då kan du gå tillbaka till den listan när du har tid men ingen idé!

   Och på måndag lägger jag upp en lista över 30 saker en kan teckna :)

   Radera
  2. härmed börjar jag med en lista, och så väntar jag med glädje på måndagsinlägget :) tack!
   och tack för att du drar igång ett sådant projekt!

   Radera
 9. Åh vad roligt! Jag har börjar rita med bläckpennor (heter det rita då, haha?) den senaste tiden och tycker det är så kul. Försöker hela tiden utmana mig själv, har mest gjort geometriska saker så som månar och hällristningar men nu försöker jag våga testa mer växtlighet och det är så roligt! Svårt, men kul!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men vad roligt att höra! Vill du vara med då? Ett växtprojekt låter det som? :D

   Jag skulle säga teckna om att jobba med bläckpennor! Men en kan säga rita också, det är bara att jag inte använder den termen lika mycket :)

   Radera
 10. Mia Forsberg3 juni 2018 10:43

  OK!Jag är på! (Och jag tycker att du är helt fantastisk som drar igång sånt här!)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Mia <3 Vad blir din målsättning för månaden? :)

   Radera
 11. Rolig utmaning! Jag brukar inte vara så bra på att hålla igång en hel månad så ska sätta väldigt låga mål, kanske en teckning per vecka... Teckning skrämmer mig lite efter bildlärare som har skällt på mig under åren!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fy vilka uschliga bildlärare :( Jag kör varje dag nu under första veckan och kommer sen byta mål - kanske nåt sånt kan funka för dig också? Varje dag i en månad blir lätt för utdraget för mig också! Men i starten är det bra att vara konsekvent och få in vanan tror jag :) Hurra för att du vill och orkar vara med trots opedagogiska pedagoger!

   Radera
 12. Vad kul! Jag har många gånger tänkt försöka mej på samma, att rita något varje dag i en månad.. men det är så svårt att slutföra själv ju! Så därför ska jag också försöka haka på nu :) jag kommer dock rita digitalt - med ipad och penna, för det är något jag själv vill öva på just nu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh vad roligt! Jag tror också en får mycket mer motivation av kollektivet :) Vad jättespännande med digital teckning, det vill jag gärna följa!

   Radera
 13. Alltså... Detta kom så himla lägligt. Har toknötit teckning den senaste månaden och har ny hemsida/blogg för det, men har inte förmått mig att dela något "publikt" ännu. Nu gav du mig precis en konkret anledning. <3
  Mitt mål just nu är att bara rita, rita, rita som en galning för att utforska motiv, inte för att det ska bli "fint". Så det får bli mitt fortsatta mål under juni. Och mycket fåglar kommer det bli såklart. ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. MEN ÅH för det första HEJ Louise vad roligt att höra ifrån dig och för det andra guuu vad kul att du är i teckningsflow just nu och sugen på att vara med! VAR hittar jag din nya blogg? Länken kopplad till ditt namn ledde inte fram </3

   Radera
  2. HEJ Alicia! Detsamma ju. =D
   Ärsch då, det kanske var för det fattades https. Den ska gå att komma åt på https://www.louisestigell.com/ iaf! Här är första inlägget: https://www.louisestigell.com/blogg/teckningsutmaningen-juni

   Kraaaaam!

   Radera
  3. Nuu funkar det! Fy sjuderton vad du jobbat och vilka fina bilder! Jag är dubbelt inspirerad att teckna nu!

   Radera
 14. Hej igen Alicia! Är det okej att jag lånar din bild på "teckningsutmaningen" när jag berättar om utmaningen i ett blogginlägg hos mig? Jag tycker att den var så snygg och peppig!
  Kram från Jaquline

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jamen såklart! Sorry att svaret dröjde - jag har nån bugg och får inte mail om kommentarer just nu så jag hade missat detta. Tack för ditt fina inlägg! :)

   Radera