söndag 11 januari 2015

januari-UFO: domedagen kommer förr än du anar


Ett UFO, eller unfinished object, är ett makeriprojekt som legat till sig under en längre tid, gömt i en låda eller fullt synligt som en skamfylld daglig påminnelse, utan att bli klart. Det kan vara allt från första novellutkastet till en stickad tröja där alla delar är färdiga men en inte kommer sig för att montera ihop dem. Mitt liv är lite fyllt med UFO:n.

Men så satte Lopplisa igång en cyberjunta för att utmana oss som har halvfärdiga projekt liggande att slutföra dem. Och här är mitt bidrag till januari:


När jag rotade igenom den tredje lådan nerifrån i textilbyrån och hittade den gamla broderade lappen som kom att bli en saksamlarpåse i december, hittade jag också två andra gamla broderier som sett betydligt bättre dagar. Ett Tom Waitscitat med kaniner som kanske blir någonting i framtiden, och så dödskallen som jag började brodera till min bror för nästan två år sen.


Jag tvättade och strök broderiet och eftersom jag hade erhållit en häftpickadoll i födelsedagspresent kunde jag nu äntligen montera det på ett svart bakstycke och häfta fast alltihop i en ram jag fyndat i byggsoporna en gång.


Det fick bli lite trådigt och ojämnt som det ska. Och så fick min bror nu äntligen sin tavla.

Och allt det här hände alltså i början av december - men UFO som UFO tänker jag och några bilder tog jag inte så det här blogginlägget bara blev inte klart. Därför räknas det till januari ändå.

20 kommentarer:

 1. Åh, älskar benämningen UFO! När jag bara såg förhandsvisningen på första bilden i Bloglovin så tänkte jag att ögat kanske var ett flygande tefat! Och alltså min lust att lära mig att brodera bara växer varje gång du lägger upp något nytt broderi... Var börjar man? Är det en särskild broderinål man behöver? Och jag antar lite tjockare tråd än sytråd, kanske heter broderitråd till och med?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag ska skriva ihop ett inlägg med bra-tumregler-för-att-börja-brodera! Alldeles snart, jag lovar! Har alltihop i huvudet behöver bara lite LJUS så jag kan ta några bilder till.

   Radera
  2. JAA vad kul! Längtar :D

   Radera
  3. Detta ser jag verkligen fram emot! Har så många frågor, så lite svar... Främst på hur man fäster alla sabla trådar på baksidan, det är aldrig snyggt och jag knyter, snurrar, gud vet vad, men aldrig likadant, hehe.

   Radera
 2. så himla fab!! :)
  tack för kommentaren om tidvändaren, jag är helt kär i den!!

  SvaraRadera
 3. Alltså, det här med UFOn... Har säkert hundra, tog bara inte med när jag flyttade hemifrån, hehehehe. Men det kanske är dags att beställa hem garn och sticka klart den där halsduken jag började på i somras som jag tänkte skulle bli två meter lång? Den är nog ca 20 cm nu, om ens det, haha.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja! Göre! Det är så himla mysigt att sticka halsdukar. Skulle kunna göra hur många som helst!

   Radera
 4. Hur gör du när du broderar korsstygn? Vad har du för tyg? Hur får du raka, jämna rader? Är sugen på att prova... Vill egentligen göra en hogwartskudde, som din, den är så fin! Men känner att det kanske är lite overkill som första projekt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej! Vad kul att du frågar :) Jag har ett inlägg på g med lite startinfo för att börja brodera - men jag börjar med fritt broderi så avhandlar jag korsstygn nästa gång. Så du får såklart svar på frågorna redan nu:

   Jag syr helst på linne eller halvlinne. Det är tydligt vävt (se närbilderna ovan - du kan räkna varje tråd) vilket gör det lätt att få stygnen jämna. När du syr korsstygn korsar du alltid samma antal trådar. Jag brukar göra kors som är 2 x 2 trådar stora. På så vis stämmer matten och när du gjort åtta stygn åt höger, två stygn ner, tre stygn åt vänster, två stygn ner, fem stygn åt vänster och fyra stygn upp är du tillbaka där du började. Om du istället försöker göra "lika stora" stygn genom att ibland korsa två, ibland tre eller en tråd i väven när den är ojämn, kommer inte matematiken i mönstret att stämma och du hamnar snett. Jag hoppas förklaringen inte blev alltför trasslig nu - säg till om jag ska förtydliga något!

   Jag testade med lite mindre projekt innan jag började med Hogwartskuddarna och det var bra för då kunde jag göra några nybörjarmisstag och lära mig av dem först. Dock höll jag inte på och övade särskilt länge innan jag var redo för Hogwartskudden - det går fort när en fattat rycket! :)

   Radera
 5. Domedagen-broderiet är helt fantastiskt :-)

  SvaraRadera
 6. Underbart att själva inlägget blev ett UFO i sig! Meta-UFO-makeri-bloggande liksom!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha ja! Den totala apatin alltså. Men så blev det ju klart till sist :)

   Radera
 7. Ah, fler ufo som landat. Trevligt!
  Och kul med broderi. Löv it! <3

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jajemen! Och fler har jag på lager så även om Lopplisa slutar samla dem kanske jag med lite tur fått en kick framåt!

   Radera
 8. Va??? Trodde jag hade kommenterat redan tidigare. Missade nog att bevisa att jag inte är någon robot. Något jag måste bevisa över allt numera för att få iväg en kommentar, även där bloggar så ej kräver!! Himla fint broderi!!! Så bra att det till slut blev färdigt för brorleverans!! Ett annat sätt att säga det mer uttjatade " Carpe diem" på??? :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, denna robotgrej alltså. Men det rimmar ju väl med UFOn! Framtiden framtiden. Kommer sakna detta ditt finemanga initiativ, hörrudu! Hoppas att det kommer tillbaka och att vi kan hålla igång däremellan.

   Åh, det har jag inte ens tänkt på, men där har du en poäng! Mycket mer min smak. Citatet kommer faktiskt från Nyckeln till Frihet. På överstepolisens kontor hänger ett broderat citat på väggen (bild: http://www.yourprops.com/movieprops/original/yp_523b5794b2c254.38693554/The-Shawshank-Redemption-Cross-stitch-painting-replica-5.jpg) och döljer det hemliga kassaskåpet eller vad det är. Det är inte alls så bra på engelska ("His Judgement Cometh and that Right Soon...") men de svenska undertexterna sa "Domedagen kommer förr än du anar" och det går jag med på!

   Radera
 9. Jag är förtjust i skallar och fullständigt hänförd av din tavla! Vilket konstnärligt pyssel! En nivå långt över vad jag någonsin skulle kunna fixa. Imponerande!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, vad hemskt roligt att höra! Jag tycker också om död och misär - särskilt förenade med gamla klassiska hantverkstekniker. Det är en skön balans :) Jag använder dock inte "pyssel" för att beskriva vad jag gör eftersom jag tycker det är ett förminskande ord. Varför kan du läsa tex här: http://aliciasivert.blogspot.se/2014/11/tre-anledningar-till-att-sluta-anvanda.html

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...