tisdag 6 december 2016

syetui med yllebroderi av häst, blommor och en ficka för saxen


Under det andra tillfället av helgkursen i Konstsömnad som jag läser på Handarbetets Vänner fick jag prova på yllebroderi för första gången. Utifrån en 3 x 3 cm stor bild, slumpmässigt utskuren ur ett magasin, skulle vi brodera och sy någonting som i sig kunde användas vid sömnad. Jag fastnade för en bild av en häst, vilket kändes kul eftersom det enda minne jag har av yllebroderi från mellanstadieslöjden är att jag överförde mönstret av en blågrön häst till tyg, men jag tror aldrig att jag började sy den. Vidare beslöt jag göra en form av syetui att förvara mina broderiverktyg i när jag tar dem med mig på stan!


Efter att ha undersökt vad jag behövde plats för och googlat lite inspiration konstruerade jag den här modellen. Etuiet viks ihop i tre delar.


På insidan finns utrymme för nålar, och en liten ficka med skräddarkritor och smågrejer.


I mitten är en större ficka som gömmer dockor och garnstumpar.


Och ytterst en ficka för penna och sax. Runt öppningar har jag broderat langettsöm, men i övrigt är applikationerna gjorda med raka stygn då jag tyckte det blev för klumpigt med langett. Blommorna är sydda i en blandning av schattér- och plattsöm.


Och själva hästen är sydd i schattérsöm.


På baksidan freestylade jag lite halvhjärtade växter. Jag la så mycket tid på konstruktionen av den här uppgiften att jag inte hann brodera fullt så mycket som jag hade velat, men sen fick jag också bråka hemskt mycket med materialet så det kanske var lika bra! I framtiden ska jag nog utveckla den här modellen och göra om den i ett annat tyg som inte suger åt sig katthår på samma vis som mörk vadmal, för bortsett från det är den enormt praktisk! Men fy sjutton för tjocka, sköra yllegarner alltså.


Detta blir även mitt bidrag till Fredrikapåvindens Sypepp!

16 kommentarer:

 1. Så smart och praktisk och fin grej! Hästen är SÅ SÖT!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack :D Ja, det blev ett kalasbra fodral faktiskt!!

   Radera
 2. Jeg synes du er så fantastisk dygtig ! Du skaber de fineste ting. Dette etui er jo vidunderligt :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men åh, tack så oändligt mycket :D Vilka fina ord!

   Radera
 3. Så fint det blev! Broderiet på baksidan är bara för underbart! Jag gillar verkligen kontrasternas mellan tyget och de olika garnerna du använt.

  SvaraRadera
 4. Får man klappa hästen? För den ser sådär levande ut.

  SvaraRadera
 5. så jäkla fint. ser ut som något som en hogwartselev hade kunnat förvara sina broderi-attiraljer i. eller kanske små trolldrycksetuier.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hahaha jag dör <3 Nu måste jag göra ett sånt också!

   Radera
 6. Ja, jag säger det igen, jag förstår inte varför du blev missnöjd med den här. Så himla fin och jag älskar färgerna på den!

  Men intressant att läsa om yllegarner.. jag ska nog inte prova det. Har varit sugen på att ta en helgkurs i det, men nu känner jag att jag lägger det på hyllan. Åtminstone tills barnen blivit större och en helg borta från dem inte känns som en evighet, vare sig för mig eller för dem. Det finns en tid för allt och yllebroderiernas tid är ännu inte kommen för mig :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, nu kan det vara så att jag inte använder den smidigaste sorten, för jag samlade material hemma och av vänner och på skolan fanns det lite tunnare varianter, men min uppfattning är att det är svårt att göra små detaljer med ull. Jag tror inte jag har nån framtid inom det men tycker det är kul att lära mig och skulle nog gärna gå en fördjupningskurs ändå, så låt dig inte avskräckas helt! ;)

   Radera
 7. Very beautiful, Alicia!!! Warm greetings from Montreal, Canada. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Thank you Linda! What a pleasure to get to share my work with friends from across the ocean!

   Radera
 8. Vilken dröm för broderigrejer att bli runtburna i! <3 Jag får, precis som Amanda, lite magi- och trollkarlsvibbar av ditt etui. Och det passar ju utmärkt till en Harry Potter-älskare och broderitrollkonstnär som du tänker jag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alltså så himla bra känsla! Jag får den inte alls själv, men myser i tanken <3

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...